Serwis farmaceutyczny
szukaj w farmacjaija.pl


Przegląd prasy

Właściwości lecznicze chrzanu

- 2010-03-01

Bakterie zwiększają apetyt

Wyniki badań biologów Emory University z Atlanty wykazują, że bakterie wpływają na pojawienie się nadmiernego apetytu, a w rezultacie...

Jesienne przeziębienia

Ze statystyk wynika, że corocznie w okresie jesiennym co czwarty Polak łapie przeziębienie

Prezes NFZ odwołany

Rada Funduszu pozytywnie zaopiniowała wniosek o odwołanie szefa NFZ - Jacka Paszkiewicza. Wniosek złożył minister zdrowia Bartosz Arłukowicz....

Znany już w starożytności chrzan ma silne działanie bakteriobójcze – posiada najwięcej (po czosnku i cebuli) fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Związki zawarte w tej roślinie są również skutecznym sposobem na walkę z grzybami i wirusami. Zarówno korzeń, jak i liście zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, karotenu oraz soli mineralnych.  W przeszłości chrzanem leczono szkorbut i schorzenia wątroby. Jego podjadanie pomaga wzmocnić organizm - polecane jest podczas kaszlu i stanów zapalnych zatok. Świeży sok z chrzanu i jego wodne roztwory sprzyjają wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku, wspomagają przemianę materii, poprawiają pracę wątroby i nerek.

Źródło: Wanda Mołoń, oprac. HAS, Chrzan wcale nie do… chrzanu, „Gazeta Pomorska”, 27 lutego 2010 r.

„Farmacja i Ja”, marzec 2010


Komentarze czytelników (0)
« poprzedni Przegląd prasy (2809 z 2998) następny »
« poprzedni Przegląd prasy (2809 z 2998) następny »
  • Ostatnio dodane
  • Najczęściej czytane

Mapa farmaceutów

Masz aptekę,
hurtownię leków?
Dodaj swoją lokalizację
na naszej interaktywnej
mapie.

Wyślij e-kartkę...

swojej rodzinie,
znajomym, bliskim
i współpracownikom...
a może nam?
1 2