Serwis farmaceutyczny
szukaj w farmacjaija.pl


Przegląd prasy

Właściwości lecznicze chrzanu

- 2010-03-01

Alkohol przyczynia się do raka

Picie alkoholu może poważnie zwiększać ryzyko zachorowania na raka - wykazują wyniki najnowszych badań publikowane na łamach "British...

Grupa krwi

Najrzadsza na świecie grupa krwi to AB. Ma ją zaledwie ok. 14% populacji.

Alkohol i obżarstwo nie popłacają

Kto w święta i tuż po nich ma ręce pełne roboty? Lekarze szpitalnych oddziałów ratunkowych, do których wprost od stołów trafiają...

Znany już w starożytności chrzan ma silne działanie bakteriobójcze – posiada najwięcej (po czosnku i cebuli) fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Związki zawarte w tej roślinie są również skutecznym sposobem na walkę z grzybami i wirusami. Zarówno korzeń, jak i liście zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, karotenu oraz soli mineralnych.  W przeszłości chrzanem leczono szkorbut i schorzenia wątroby. Jego podjadanie pomaga wzmocnić organizm - polecane jest podczas kaszlu i stanów zapalnych zatok. Świeży sok z chrzanu i jego wodne roztwory sprzyjają wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku, wspomagają przemianę materii, poprawiają pracę wątroby i nerek.

Źródło: Wanda Mołoń, oprac. HAS, Chrzan wcale nie do… chrzanu, „Gazeta Pomorska”, 27 lutego 2010 r.

„Farmacja i Ja”, marzec 2010


Komentarze czytelników (0)
« poprzedni Przegląd prasy (2809 z 2998) następny »
« poprzedni Przegląd prasy (2809 z 2998) następny »
  • Ostatnio dodane
  • Najczęściej czytane

Mapa farmaceutów

Masz aptekę,
hurtownię leków?
Dodaj swoją lokalizację
na naszej interaktywnej
mapie.

Wyślij e-kartkę...

swojej rodzinie,
znajomym, bliskim
i współpracownikom...
a może nam?
1 2